PRODUKTIVITETS- SPRANGET
Om ProduktivitetsSpranget
Lean Forum Norge har siden oppstarten i 2009 analysert et stort antall vellykkede og mindre vellykkede omstillings- og forbedringsprosesser i norsk næringsliv, som har hatt til hensikt å styrke produktivitet og innovasjonsevne. De beste eksemplene finnes i hovedsak innen den globalt konkurranseutsatte industrien. Gjennom dette arbeidet er det blitt klarere at den store gruppen av små og mellomstore virksomheter (SMB), som ofte er mindre konkurranseutsatte, henger etter i produktivitets-utviklingen.
De regionale Lean forumene hadde et omforent syn om at det burde etableres et nytt nasjonalt forbedringsprogram for SMBer med formål å bedre endringsevnen og dermed styrke produktivitet og innovasjonstakt.
Dette programmet, kalt ProduktivitetsSpranget (PS), har som formål å styrke og øke produktiviteten i små og mellomstore virksomheter basert på samsyn i organisasjonen, sentrale prinsipper i den norske modellen og lean, langsiktighet og utnyttelse av muliggjørende teknologier.
Bedriftskullet 2018-2020 hadde som formål å utvikle og verifisere konseptet Produktivitetsspranget, og etablere en plattform for å sikre et langsiktig og nasjonalt forbedringsprogram for SMBer i omfang av svenskenes "Produktionslyftet".
Produktivitetsspranget er organisert med en styringskomite som er Styret i Lean Forum Norge. Styringskomiteens mandat er å sikre etablering og god gjennomføring av prosjektet, samt jobbe proaktivt for å forankre og finansiere kommende faser. Styringskomiteen har utnevnt prosjektleder, utarbeidet kriterier for utvelgelse av regionale rådgivere og skal beslutte hvilke bedrifter som tas opp i programmet.
- ProduktivitetsSpranget tilbyr et gjennomarbeidet forbedringskonsept som gjør små og mellomstore virksomheter selvgående innen Lean
- Et opplegg som tilpasses den enkelte virksomhets nåsituasjon og fremtidig ønsket situasjon
- Erfarne rådgivere som støtter og følger virksomhetene med 380 timer over 18 måneder
- 2 deltagere på Leankurs med 7,5 studiepoeng
- Fellessamlinger med erfaringsdeling mellom deltagerbedrifter
I programmet på 18 måneder gjennomføres coaching og workshops hos deltagerbedriften ca. annen hver uke det første året,deretter ca. 1 gang i måneden.
Det vil alltid kobles på to coacher pr bedrift for å sikre kontinuitet i gjennomføringen og variert kompetanse. Hovedcoachen vil delta på alle samlinger og ha med coach nr 2 på utvalgte samlinger.
Utdanning
Parallelt med PS deltar 2 deltakere fra bedriften på NTNU kurs som gir 7,5 studiepoeng, og som handler om Lean produksjon og fokuserer på prinsipper og teknikker som inngår i bedriftens styringssystem og prosesser. Dette henger nøye sammen med bedriftens virksomhetsstrategi.
Kurset gir en god forståelse for grunnleggende strategier og prinsipper innen lean produksjon. Det gir også en grunn til å fortsette studier på hvordan verdensledende selskaper som arbeider med lean virksomhetsstrategi bedriver sitt daglige arbeid.
Fellessamlinger
Det arrangeres fysiske fellessamlinger for deltakerbedriftene i samme kull 2 ganger pr program for erfaringsdeling
ProduktivitetsSprangets deltakere hittil
Kull 2023-2024
Egenes Brannteknikk
Parat Halvorsen
Tepaz
Spilka
Sigdal Kjøkken
Drytech
Kull 2020-2023
NOFI
Ulefos Kongsberg
The Quatz Corp
Moelven Limtre
Ulefos Jernværk
Weldone
Berget
Hapro Electronics
Westad Industri
Østlandske Lettmetall
Oppstartskull 2018-2020
Dokka Fasteners
Bussbygg
Brødrene Midthaug
PartnerPlast
Furnes Jernstøperi
Gaute Knutstad
Tlf: 930 58 011
Email: gaute.knutstad@siva.no
.
Linker til