Finalistene til "Årets Norske Lean bedrift 2012" er klare

Styret i Lean Forum Norge har nominert følgende 3 søkere til årets Leanpris:

  • Fibo-Trespo as
  • Hydro Aluminium as Karmøy Metallverk
  • Kongsberg Automotive as Raufoss Couplings

Etter å ha behandlet alle søknadene har vi kommet fram til at dette er svært gode eksempler som andre gjerne kan lytte til, sier styreleder Ottar Henriksen i Lean Forum Norge til Teknisk Ukeblad.

Hensikten med prisen er å vise hvordan bedriftene driver og hvordan man bør drive her i Norge, sier han.

Alle 3 finalistene vil presentere sitt lean-arbeid på Lean Forum Norges årskonferanse 20.-21.11.2012. Vinner blir utlyst og Leanprisen delt ut av nærings-og handelsminister Trond Giske på konferansen.

Teknisk Ukeblad har tatt en ringerunde til de nominerte bedriftene:

Først ut er Kongsberg Automotives avdeling Raufoss Couplings, som lager bremserørskoblinger i messing og kompositt til nyttekjøretøy.

På fire år har bedriften redusert lageret med 50 prosent, mens produktiviteten økte med 60 prosent mellom 2004-2012. I tillegg gikk antall reklamasjoner ned med 70 prosent mellom 2005-2011.

Leankoordinator Halvor Sveen er glad dette har blitt lagt merke til.

Det er ordentlig moro at det vi har gjort blir verdsatt. Vi syns vi har kommet langt innenfor lean-arbeid. Vi har klart dette ved at alle sammen har dratt i samme retning. Hvis vi vinner prisen, håper jeg det betyr at vi blir lagt merke til i markedet og av fremtidige ansatte, sier han.

– Kjempegøy

Fibo-Trespo i sørlandsbyen Lyngdal leverer forskjellige produkter til kjøkken, bad og gulv. I tillegg produserer og importerer bedriften laminat og hele benkeplater.

Siden 2008 har bedriften doblet omsetningen og produksjonsvolumet med samme bemanning og samme lokaler. Bedriften har også gjort en opptelling som viser at det har blitt gjort 5500 forbedringer på fabrikken siden 2009. I tillegg har de ansatte vært involvert i hele prosessen og lager alle standarder, noe som blant annet har resultert i mindre sykefravær.

– Vi er veldig fornøyde med å være nominert. Det er kjempegøy. I lean-sammenheng er vi relativt ferske. Vi har jobbet med dette siden 2009, og det å bli nominert til en så prestisjefull pris er veldig gøy for oss.

– Inspirerende

Hydro Aluminium på Karmøy produserer primæraluminium, men har også et støperi som produserer pressbolt og tråd. I tillegg har bedriften et valseverk som leverer spoler til transformatorviklinger og diverse produkter til bygg- og transportsektoren.

Siden 2010 har bedriften redusert kostnadene på aluminium med 90 dollar per tonn, mens kapitalbindingen har blitt redusert med 15 prosent siden 2009. Sykefraværet har gått ned fra seks til 3,8 prosent siden 2007, i tillegg til at det har vært en stor reduksjon i antall klager og reklamasjoner fra kundene.

Kvalitetsleder Eivind Skeie liker det han ser.

 Som en del av lean-arbeidet har vi de siste årene delt ut forbedrings- og HMS-priser hvert kvartal i fabrikken. Målet med det er å få fram gode forbedringer og gode HMS-tiltak fra de ansatte, sier han.

– Hva tenker du om at dere er nominert til denne prisen?  Vi synes det er kjempegøy og inspirerende. Vi syns det er kjekt at forbedringsarbeidet vi har drevet med blir lagt merke til, sier Skeie.

Les hele saken i tu.no her

Mer informasjon om Lean Forum Norges nasjonale Leanpris finner du her

Abonner på vårt nyhetsbrev