Først kjempet ansatte mot de nye arbeidsmetodene. Nå vil alle dele alt

Fire multinasjonale Kongsberg-bedrifter fikk raskere produktutvikling med færre ingeniørtimer.

I prosjektet Knowledge Based Development (KBD) har man tatt det beste fra bilindustri, forsvarsindustri og subsea.

De fire bedriftene Kongsberg Devotek, Kongsberg Automotive, Kongsberg Defence Systems og FMC Technologies har i tre år samarbeidet med forskere for å utvikle KBD-programmet.

Resultatene er så oppsiktsvekkende gode at bedriftene nå vil implementere dette på verdensbasis.

Færre ingeniørtimer

– Vi har oppnådd raskere produktutvikling og klart å gjøre kunnskapen mer uavhengig av enkeltpersoner i bedriftene, sier Leif Næss i NCE Systems Engineering. Han har vært koordinator for programmet. Daglig leder Torkil Bjørnson i NCE Systems Engineering som tok initiativet er ikke snauere:

– Denne nye arbeidsmetodikken kan bidra til å effektivisere hele den norske teknologiindustrien. Og samarbeidet er nå utvidet til å inkludere de sterke industriklyngene på Møre, Raufoss og Sørlandet.

Direktør i Kongsberg Devotek, Frode Bergan, har ledet forskningsprosjektet. Han sier at målet med programmet ikke har vært å kutte antall ingeniørstillinger, selv om dette handler om effektivisering.

– Da vi startet, var det mangel på ingeniører, så målet vårt var å få gjort mer med de samme folkene. Ved å etablere grupper fra flere bedrifter oppdaget vi at vi slet med mange av de samme problemene. Jo fortere vi kan identifisere kunnskapsgap, jo raskere oppnår vi innovasjon, sier Bergan.
Les mer på tu.no her.

Abonner på vårt nyhetsbrev