Hexagon Ragasco kåret til Norges smarteste

Raufossbedriften Hexagon Ragasco har mangedoblet produktiviteten og produserer lønnsomt i Norge i konkurranse med globale aktører. Bedriften er kåret til Norges smarteste industribedrift 2015.

Hexagon Ragasco ble vurdert i konkurranse med 57 andre industribedrifter i Norge. Statsminister Erna Solberg delte ut prisen til ledelsen i Hexagon Ragasco på Industrikonferansen den 5. mai. Vinnerbedriften produserer gassbeholdere av kompositt, produserer på Raufoss og leverer i hele verden.

På ti år har de seksdoblet produksjonskapasiteten og redusert produksjonstiden per enhet fra 74 sekunder til 14 sekunder.

- Vi har jaktet på selskaper som tar i bruk teknologi for å styrke egen konkurransekraft, eller som bidrar til å revolusjonere produktiviteten i en bransje. Hexagon Ragasco skilte seg ut ved en helhetlig satsning på innovasjon og produktivitet i alle ledd over flere år. Dette har gitt store gevinster både i form av økte markedsandeler, god lønnsomhet og motiverte medarbeidere. Vi er dypt imponert, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Siemens.

Ble verdensledende etter omstilling

Kostnadskrav fra det globale markedet gjorde at Hexagon Ragasco måtte omstille seg. Ved å ta i bruk teknologiske løsninger som avanserte styringssystemer, roboter og gripere, samtidig som de foretok store maskininvesteringer, økte de produksjonskapasiteten og effektiviteten. I dag har de en eksportandel på 95 prosent er de verdensledende i sitt marked.

- Produktivitetsvekst har vært avgjørende for vår virksomhet. For ti år siden produserte Hexagon Ragasco 250.000 beholdere per år. I dag er kapasiteten 1,5 millioner per år, og vi selger til et globalt marked. Denne veksten ville vært umulig uten betydelige investeringer i moderne teknologi og dyktige medarbeidere, sier Skjalg Sylte Stavheim, adm. dir., Hexagon Ragasco.

Rekorddeltagelse

Norges synkende produktivitetsvekst har satt viktigheten av produktivitet høyt både på den politiske og på næringslivets agenda. Gjennom konkurransen ”Jakten på Norges smarteste industribedrift” ønsker Norsk Industri og Siemens og løfte frem de gode eksemplene. Årets konkurranse har hatt en rekorddeltagelse med 58 påmeldte bedrifter.

- Alle bedriftene i konkurransen er levende eksempler på at norsk landbasert industri er konkurransedyktig selv i tøff konkurranse med andre land der kostnadene er betydelig lavere. Det er en kraftig inspirasjon, og jeg håper næringslivet og politikere lærer av hva disse bedriftene har gjort for å sikre norsk verdiskaping, sier adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Ny trend skaper ytterligere produktivitet

Fjorårets vinner, Borregaard, og årets tre finalister har alle til felles at de har effektivisert produksjonsprosessene sine ved hjelp av automatisering og moderne teknologi. Men det er mulig å skru til produktivitetsskruen enda et par knepp.

- Det neste grepet handler om digitalisering. Til nå har produksjonsprosessen bestått av virtuelt design og fysisk testing av produktet. Dette smelter sammen til ett system hvor produkttest også foregår virtuelt. Da tar det kortere tid fra idé til ferdig produkt, du kan produsere mange ulike produkter samtidig og bedriften kan raskere respondere på skiftene markedsbehov, sier Håkon Rem i Siemens.

Juryens begrunnelse – vinnerbedriften

”Hexagon Ragasco utviklet propanbeholdere til privat- og bedriftsmarkedet basert på teknologi fra rakettmotorer. Med et produkt de aller fleste har et forhold til har de hatt stor betydning for innovasjonsklyngen på Raufoss. Bedriften er risikovillig, og har evnet å mobilisere hele organisasjonen i innovativ tankegang. Dette har resultert i egenutviklede verktøy og løsninger, og engasjerte operatører som leverer forbedringsforslag hvert døgn. Hexagon Ragasco kan vise til en enorm og imponerende produktivitetsvekst. De seksdoblet sin produksjon i løpet av ti år som resultat av kraftig satsing og investering, og de beviser at det er mulig å lykkes i høykostlandet Norge.“

Les mer på norskindustri.no her.

Abonner på vårt nyhetsbrev