Jubler over at trenden snur - norske bedrifter i Kina flagger hjem

Billigere industriproduksjon i Norge enn i Kina har ført til at flere har flyttet hjem. Ti bedrifter har så langt flyttet produksjon til Norge fra lavkostland, ifølge NHO-foreningen Norsk Industri. En av dem er østerrikske Neuman Aluminium på Raufoss, som produserer aluminiumsdeler til flere bilmerker.

Fire kinesere på én nordmann

– Vi lager produktene på omtrent en fjerdepart av tiden, og vi bruker en fjerdepart så mange operatører, forteller fabrikksjef Christopher Braathen når han viser TV 2 rundt blant en hær av hardtarbeidende roboter i fabrikkhallen til Neuman.
– Her til høyre produserer vi til Mercedes akkurat nå. Til venstre produserer vi til nye Land Rover. Lenger inn skal du få se produksjonen til Volvo, peker han.
Nå er de i ferd med å sette opp produksjonsutstyr i enda en hall slik at produksjonen av hjuloppheng kan dobles.

Forsker på automasjon

– En av hemmelighetene våre er at vi har utviklingen av produkt, prosess, og så produksjon på samme sted. Alle kan jo kjøpe seg en robot, men det er å se alt dette i sammenheng, sier Braathen.
Det er den høye graden av automatisk produksjon som gjør at fabrikken på Raufoss er konkurransedyktig i forhold til lavkostland. En del av hemmeligheten bak den teknologiske fremgangen er at Sintef Raufoss Manufacturing bistår bedriftene i industriklyngen på Raufoss med utvikling av teknologi for å få robotene til å bli mer fleksible slik at de kan produsere mer lønnsomt i små serier.
Mens TV 2 er på besøk, forsker de på hvordan en robot ved hjelp av et 3D-kamera skal klare å gjenkjenne og plukke deler som ligger uorganisert i en transportkasse, en prosess som fortsatt må gjøres manuelt hos Neuman.
– Da trenger man ikke stå der og gjøre de samme tingene om igjen og om igjen, sier Anja Solheim, forskningsleder i produksjonsteknologi hos Sintef Raufoss Manufacturing.
– Han eller hun har mulighet til å gjøre litt morsommere ting, som for eksempel forbedringsarbeid eller verdiskaping på en annen måte.

Har snudd det siste året

NHO-foreningen Norsk Industri jubler over at utflaggingstrenden har begynt å snu.
– Her har du en av de ti eksemplene vi har sett det siste året, som henter produksjonen hjem fra lavkostland, eller fullstendig utkonkurrerer dem med base i Norge. Dette er kjempemoro, sier direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, Knut E. Sunde.
– Når ti bedrifter har gjort dette det siste året, er det ti mer enn null, for de 15 siste årene skjedde jo ikke dette i det hele tatt. Det er et nytt utviklingstrekk og vi tror det blir mer av det ettersom digitaliseringen kommer sterkere inn.
– Det som har skjedd er en herlig blanding av at lavkostlandene har blitt dyrere og har snublet litt på kvalitet, samtidig som de norske industribedriftene har jobbet med produktiviteten og robotiserer og automatiserer, sier Sunde.

Se video på tv2.no.
Du kan møte Christoper Braathen fra Neuman Aluminum Raufoss på årets Leankonferanse. Les mer her.

Abonner på vårt nyhetsbrev