Med Lean vil de kapre flere kunder

Tidsstyring, nye teknologiske løsninger og effektivisering av prosesser: Det er det som er nøkkelen for Ramco.

Artikkelen er hentet fra Firdaposten (journalist David E. Antonsen).

Siden 2007 har oljenæringa flytt på gode tider, og å møte det voksende markedet har hatt fokus. Nå er situasjonen en helt annen.
I tøffere tider er det viktig å se hvordan man kan være mest mulig effektiv og samtidig opprettholde høy kvalitet. Derfor har selskapet med flest tilsatte på Fjord Base, Ramco, startet et Lean-program og tilsatt en spesialist innen feltet.

Veltrimmet produksjon
Lean, på godt norsk "veltrimmet produksjon", er en måte å jobbe på som fokuserer på å redusere sløsing av tid og ressurser, og samtidig øke kundens tilfredshet. Det handler om å sette ting i system, og gjøre jobben smartere og mer effektiv.
Lean dukket opp for første gang da Taiichi Ohno innførte det i Toyota etter andre verdenskrig. Siden den gang har Toyota blitt en av verdens største bilprodusenter, mye takket være måten de produserer på.

- Dagens marked er krevende og Lean er derfor et av hjelpemidlene vi vil benytte for å være rustet for framtida. Desto mer effektivt bransjen jobber, jo kortere blir riggtida. Redusert riggtid er viktig for kundene våre. Vi må drive kontinuerlig forbedring av driften for å opprettholde konkurransekraft i markedet, forteller daglig leder i Ramco i Florø, Arild Moe.

Kartlegging og kursing
- Vi begynte å innføre Lean i vår organisasjon i sommer, og holder for tiden på med kartlegging og kursing i Lean-prinsippene Det må sies, vi har alltid vært effektive, og har alltid levert i tide og har vist kundene våre stor grad av fleksibilitet. Men for vår del skal Lean hjelpe selskapet, og styrke konkurransekraften, understreker Moe.
Dette er noe Lean-eksperten de har tilsatt, Garry Price, også fremhever. Han er ofte i Florø for å drive opplæring og følge fremdriften i Lean-arbeidet.
- Det hjalp veldig at flere av de ansatte kjente noen av prinsippene bak Lean. Vi har så langt gjort framskritt med tanke på å sette flere ideer ut i livet, og ut fra det jeg ser er det tydelig at vi skal bevege oss framover med tanke på å utvikle tjenestene og produktene våre, sier Price.

Nye verktøy - nye hoder
I tillegg til nye arbeidsmetoder i selskapet, jobber Ramco også med å utvikle teknologiske løsninger som skal gjøre dem enda mer effektive enn før.
- I fjor hadde vi et resultat på 18 millioner kroner. Dette overskuddet gir oss mulighet til å gjøre nye investeringer, blant annet i teknologiske løsninger som vil sette oss i stand til å gjennomføre de endringene som ligger i Lean-arbeidet, presiserer Moe. 
De har også tre høyt utdannede i administrasjonen som arbeider med hvordan man best kan innføre Lean i Ramco, bl.a. 22 år gamle Erik Selaas, som har en bachelorgrad i logistikk og supply chain management.
- Det er også viktig for oss mer erfarne, at vi får inn unge, nyutdannede som kan se hvordan vi driver med nye øyne. Ellers risikerer vi å drive som vi alltid har gjort, smiler Moe.

Venter et roligere 2017
Trass tøffe tider i oljenæringen de siste årene, har faktisk Ramco hatt en vekst i 2016.
- Vi har så langt hatt et travelt år, det har faktisk gått over all forventning. Men det ser ut til å komme en liten nedgang i året som kommer, sier Moe og sikter til at det er redusert leteaktivitet på sokkelen det kommende året.
- Lean er derfor ett av verktøyene Ramco velger å benytte for å opprettholde konkurransekraften i et stadig mer krevende marked med høyere fokus på kostnadseffektivisering, avslutter Moe.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bli medlem i Lean Forum Namdal